31 Aralık 2020 Perşembe

Mor Tatlı Patatesli Fava


 Mor tatlı patatesin hem o nefis lezzeti hem de o şahane rengiyle fava yapmalısınız mutlaka.. Renk ayrı lezzeti ayrı güzel oldu. 2020'yi kapatırken soframda yerini alan son mor renkli tarifim.


Malzemeler:

2 adet mor tatlı patates( ube) 

haşlanmış ve kabukları soyulmuş

400 gr iç bakla

1 iri soğan

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 fincan zeytinyağı


Baklaları suda 4-5 saat ıslatın.  Diğer tarafta ubeleri soymadan haşlayın. Kabuklarını haşlandıktan sonra ayıklarsanız rengini muhafaza edersiniz. Tencereye baklaları, 4'e bölünmüş soğanı, tuz ve şekeri ileve edin. İki parmak geçecek kadar su ilave edin ve altı kısık pişmeye bırakın. Pişen baklaları mor tatlı patatesleri de ekleyerek blenderdan geçirin. Zeytinyağını ekleyin. Kalıplara döküp soğumasını bekleyin.

                              Afiyet olsun

19 Aralık 2020 Cumartesi

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyeleri / Gingerbread Cookies

Gingerbread Cookies

 

Zencefilin yemekleri koruyucu özelliği keşfedildiğinden beri pasta, kurabiye ve ekmeklerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anavatanı Çin olan zencefilin baharat yoluyla Avrupaya geldiği bilinmektedir. 

Gingerbread kurabiye, kek ve ekmek olarak değişik şekillerde değişik kültürlerde üretilmekte. Ama sanırım tüm Avrupa ülkelerinden  Almanya'da bu gelenek uzun yıllardır süregelmekte. 1600'lü yıllarda gingerbread (Lebkuchlen) Nuremberg'de Lebkuchler denilen ustalar tarafından üretilip aralık ayında semt pazar ve fuarlarında satılan bir spesiyaliteydi. O dönemlerde gingerbread başkenti olan Nürnberg bir çok pasta ve ekmek ustasını sanatçıları, heykeltraşları kendine çeken bir kent olmuştu. Usta sanatçılar tahtadan kalıplar oyarken, kalp, melek ve diğer muhteşem şekillerde  pişen kurabiyeler de sanatçılar tarafından glazür ve altın varakla süsleniyordu.

19. yüzyılda Grimm Kardeşlerin Almanların  ünlü masalları Hansel ve Gretel'i yayınlamalarıyla gingerbread modernleştirilip romantikleştirildi. Noel bu kek ve kurabiyeler olmadan anılmaz hale geldi. Noel ve yeni yılın yaklaştığı şu günlerde tarifini vereceğim bu kurabiyeleri hediye olarak arkadaşlarınıza götürebilirsiniz. Kışın soğuk günleri yaklaşırken bu baharat aromalı kurabiyeler içinizi ısıtacak...



Malzemeler:
150 gr esmer şeker
180 gr tereyağ
1 iri yumurta
230 ml pekmez
450 gr un
2 tatlı kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı kakao
1 portakal rendesi
1 silme tatlı kaşığı karanfil
1-2  çay kaşığı yeni bahar
2 adet yıldız anason (dövülmüş)
5-6 adet kakule (dövülmüş)
1 çay kaşığı toz kişniş 
1 çay kaşığı muskat rende
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu*
1/2 çay kaşığı karbonat*
 (icing yapacaksanız eklemeyin,kabarıp şekli bozulmasın)
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
3-4 yemek kaşığı portakal suyu



Tereyağını eritin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Geniş ve derin bir kapta yumurta ve esmer şekeri tuzla beraber iyice çırpın. (2-3 dakika)Erimiş tereyağını azar azar ekleyin. (Tereyağ oda sıcaklığında olmalı, yumurtanız kesilmesin)En son pekmezi bu karışıma ilave edip karıştırın.

Unu 3-4 seferde bu karışıma ilave edip spatula yardımıyla hamuru karıştırın. Yarı zamanda sirke ve portakal suyunu ekleyin.Kalan unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son gerekliyse 1 yemek kaşığı soğuk su daha ilave edebilirsiniz. Karışımı ikiye bölüp streç filme sarın. Buzdolabında en az 1 saat ile 24 saat arası dinlendirin. 





Fırını 180 C de ısıtın. Hamuru buzdolabından çıkarın. 5 dakika dışarda beklettikten sonra hafifçe unladığınız bir yüzeyde 3-4mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıpları ile şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde yaklaşık  7-8 dakika pişirin. ( daha uzun süre piştiğinde daha gevrek ve daha uzun süre bayatlamadan saklayabilirsiniz.) Kalıplarınız küçükse pişirme süresini kısaltmalısınız. Uç kısımlar renk aldığında fırın tepsinizi çıkarın. Tepside 1-2 dakika dinlenen kurabiyeleri soğumaları için ızgara üzerine alın.

2 Aralık 2020 Çarşamba

UBE DALGONA COFFEE 💜/ Mor Tatlı Patatesli Dalgona Kahve nasıl Yapılır?




Mor tatlı patates Filipinlere has bir kök sebze türü. İsmi Ube veya purple yam. Youtube kanalıma bu nefis sebze ile yapılan bir sürü tarif yükledim. Sebze denildiğine bakmayın, daha çok tatlılarda kullanılmasının sebebi, inanılmaz lezzetli olması ve piştiğinde etrafa yayılan o kendine has gül, narenciye ve badem kokuları..

Ubeli Dalgona Kahvesini mor tatlı patates ile yapılan ve ube hayala denilen reçel ile yaptım. Rengi de tadı da nefis oldu.

Ube hayala da yine Filipinler'de yapılan mor tatlı patates reçeli diyebileceğimiz bir tatlı. İçinde kondanse süt, buharlaştırılmış süt, haşlanmış ve rendelenmiş ube, hindistancevizi sütü, tereyağ ve şeker konularak pişirilir ve bir sürü tatlı tarifinde de kullanılır.


Malzemeler:

200-250 ml süt
1 kaşık ube hayala
2 kaşık nescafe
2 kaşık sıcak su
1 tatlı kaşığı şeker