26 Ekim 2020 Pazartesi

TATLI & ACI SOS ( SWEET CHILI SAUCE)

 


Malzemeler:

100 ml pirinç sirkesi (elma veya)
90 ml su 
60 gr şeker 
2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı ezilmiş taze zencefil 
1,5 kaşık soya sosu
1 kaşık mirin (beyaz üzüm sirkesi)
1/2 kaşık biber salçası(illa gerekli değil)
2-3 kaşık öğütülmüş acı biber 
(tane olarak kurutulmuş olanlardan)
2  tatlı kaşığı mısır nişastası+ 30 ml su









Bu ölçüyü iki katına çıkarabilirsiniz. Ben küçük bir kavanoz yaptım. Şeker , sirke, ve suyu sos tenceresine döküp şeker eriyinceye kadar bir taşım kaynatın. İçine  mirin,soya sosu, ezilmiş sarımsak ,zencefil, salça ve biberleri ekleyin. Suda erittiğiniz mısır nişastasını ekleyerek karıştırarak pişirin, kıvamı fazla ise az su ekleyerek ayarlayın. 






19 Ekim 2020 Pazartesi

Elma Şekeri



Cadılar Bayramına az kaldı. Pinterestte dolaşırken gördüğüm siyah elmalara bayıldım ve mutlaka yapmalıyım dedim.Çocukluğumdan beri elma şekeri yemedim ama bu elma şekeri yapmama engel değil:)

Öncelikle en önemli konu şekerin kaynama derecesi. 150 C de çıtır şeker kıvamına ulaşıyor (hard crack 146-154 C arası)  Suyun tamamı 99% buharlaşmış oluyor bu aşamada. Katacağınız su miktarı çok önemli değil başta. Ama çok su eklerseniz şekerin 150 C ye uşalmasını geciktirirsiniz. O yüzden şeker ölçünüzün 1/5 yada 1/6 sı oranında su kullanın.


Malzemeler:

5-6 adet elma

2 kase şeker ( 300-350 gr)

1/3 kase su (50-60 ml)

1 kaşık beyaz sirke

 ( yada 1 silme çay kaşığı krem tartar)

1 tatlı kaşığı gıda boyası kırmızı

1 çay kaşığı aktif karbon


Şeker , su, sirke  ve kırmızı gıda boyasını bir sos tenceresine (kaçarola) alıp orta yüksek ateşte karıştırmadan kaynatın. Atada kristalleşmesini engellemek için fırça ve su yardımıyla kenarlardaki şeker kristallerini temizleyin. Bir mutfak termometresi kullanmanızı tavsiye ederim. Ve ellerinize dikkat. Şeker yanığı çok tehlikeli.



Şeker 150 C ye ulaştıktan sonra kabarcıkların yok olması için 1 dakika bekleyin. kırmızı elmaları kapladıktan sonra kalan şekere aktif karbonu ekleyin (veya siyah gıda boyası) Bir kaşık su ekleyip tekrar düşük ısıda kaynatıp 150 c ye ulaşan siyah şekerle hızlıca aynı işlemleri tekrarlayın. Elmaları yağlı kağıda aktarın. Tamamen sertleşmeleri için 15-20 dakika bekleyin.

🖤🖤🖤🖤

3 Ekim 2020 Cumartesi

PANCARLI ELMA TURŞUSU



Elma turşusu gerçekten çok lezzetli oluyor. Sirke ile hazırlanan turşular genelde çabucak hazır oluyor. Ama aynı şekilde hızlı tüketilmek zorunda. Hazırladıktan sonra buzdolabına kaldırın, 3-4 günde turşunuz hazır.

İster lakto fermnntasyon (sadece tuz ile) ister asetik asit fermantasyon ile (sirke) turşu hazırlayın, turşu suyu klor içermemelidir. O yüzden içme suyu kullanılır. Tuz olarak ise sofra tuzu değil, kaya yada deniz tuzu kullanılır.

Malzemeler:
2 adet haşlanmış pancar
4-5 adet elma
30 gr kaya tuzu(deniz tuzu)
40 gr şeker
350 ml sıcak su (*içme suyu)
200 ml üzüm sirkesi
1 çay kaşığı rezene tohumu
1 yemek kaşığı tane kişniş 
2 adet defne yaprağı
2 diş sarımsak
2 adet 400 ml kavanoz ( *kapaklar ve kavanozlar 15-20 dakika 120 C fırımda sterilize edilmiş olmalı

Kavanozları tepeleme hazırladığınız baharat ve sirkeli su ile doldurun. Elma ve pancarların hava ile temas etmemesine dikkat edip kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın. Buzdolabında saklayın .

Daha uzun süre saklamak isterseniz kavanozları kaynayan suda kapakları alta gelecek şekilde 5 dakika kaynatın.