21 Ekim 2021 Perşembe

Tabasco Sos (Fermente Acı Biber Sosu)


Acı severleri buraya alalım. Yıllardır severek kullandığınız o minik şişelerdeki Tabasco Sos nasıl yapılıyor merak ediyor musunuz? Amerika'nın Louisiana eyaletindeki Avery Adasında neredeyse 150 yıldır üretilen bu sosun serüveni  biberlerin ekimi ile başlıyor. Adada dönümlerce ata tohumu Tabasco Biberi ekiliyor,ve bu biberlerin tohumları ekilmek için dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Orda ekilen biberler saplarından ayıklanarak tuzla birlikte kıyılarak püre haline getirilip tekrar adaya gönderiliyor. Adada meşe fıçılara konulan biber püresi yaklaşık 3 yıl kadar fıçılarda fermente ediliyor. Fıçı kapaklarına konan kalın bir tuz katmanı pürenin hava ile temasını engelliyor..

Üç yılın sonunda nefis bir lezzete ulaşan fermente biber püresi kaliteli bir sirke ile karıştırılarak 28 gün bekletilip kabuk ve çekirdeklerinden kurtulmak için süzülüyor ve şişeleniyor. Bir fıçıdan 16bin şişe Tabasco Sos elde ediliyor.Gelelim bizim tarife:) Sosum orta acı olsun derseniz minik urfa biberleriyle cin biberini karıştırabilirsiniz..

Malzemeler:

400 gr cin biberi

yada 

200 gr minik urfa biberi

200 gr cin biberi

(sapları ayıklanmış)

20gr turşuluk tuz (%5 oranında)

100-150 ml içme suyu

150-200 ml beyaz üzüm sirkesi


Biberleri yıkadıktan sonra sap kısımlarını kesip irice doğrayın. Bu işlemi eldiven ile yapmanızda ısrar edeceğim! Kıyılan biberleri sterilize ettiğiniz bir kavanoza yerleştirin. Üstüne tuzu erittiğiniz içme suyu koyun, üzerine bir cm kap yerleştirip(biberlerin turşu suyuna gömülü olduğundan emin olun) kapağı kapatın. Yada benim gibi mutfak robotunda biberleri tula birlikte 2-3 deva çevirip kavanoza doldurup,üzerine içme suyunu ekleyin.


Bir iki gün içinde oda sıcaklığında bıraktığınız kavanozda (20-24C) hava kabarcıklarının çıkmaya başladığını farkedeceksiniz. Kavanozun sızıntı yapmaması veya patlamaması için arada gün aşırı kapağı açıp CO2'yi dışarı çıkmasını sağlayın. Yaklaşık 14-21 gün içinde sos hazır olacaktır. İçine sirke ekleyip blenderdan geçirin. Ben sosumu süzmedim. Dilerseniz süzebilirsiniz.

*Turşu üzerinde oluşan beyaz mantar tabakası zararasızdır.