25 Aralık 2018 Salı

Zencefilli Kakaolu Kek



Yeni yıl yaklaşırken onca pişen zencefilli kurabiyeler arasına şöyle güzel bir zencefilli ve portakal aromalı kakaolu bir kek yakışır dedim. Baharatlı kekler en sevdiklerimden, bu yumuşak ve lezzetli kek damaklarınızı şenlendirecek. Eklenen esmer şeker ve pekmez kekin yumuşak olmasını sağlarken, sıcakken eklediğiniz portakal sos da hem lezzet hem de inanılmaz bir yumuşaklık katacak kekinize..

Malzemeler:
280 gr Un
75 gr kakao
200 gr esmer Şeker
150 ml pekmez
180 ml süt
60 ml portakal suyu
160 gr tereyağ
1 portakal  kabuğu  rendesi
1 yemek kaşığı zencefil
1 çay kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı tarçın
3 iri yumurta
1 çimdik tuz
1 silme yemek kaşığı  kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
25cm yuvarlak kek kalıbı(bundt)
kalıp için kakao ve tereyağ

şurup:
80 gr şeker
80 ml portakal suyu
2-3 yemek kaşığı brandy yada portakal likörü(tercihen)






Fırını 180 C de ısıtın. Kek kalıbını tereyağ ile fırçalayıp kakao serpin, fazla kakaoyu kalıbı ters çevirerek ve hafifçe vurarak alın.Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. 

Pekmez süt ve şekeri bir sos tenceresinde kaynatmadan çok az ısıtıp şeker eriyinceye kadar karıştırın. Bu karışımı geniş bir kaba aktarın ve  soğuk tereyağını minik küpler halinde ekleyip tereyağ eriyinceye kadar karıştırın. Sonra karışımı 1-2 dakika çırpın. Yumurtaları ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Portakal suyunu ekleyin. Unu aşamalı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Homojen bir hamur elde ettiğinizde karışımı kek kalıbınıza aktarıp fırında 45-50 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya pişirin.




Şurup için şeker ve portakal suyunu düşük ısıda hafif kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvamlı ama akışkan olmalı.İçine brandy yada likörü ekleyin.

Fırından çıkan keki ızgaranıza yerleştirin. Bir çöp şiş yardımıyla üzerine dikkatlice delikler açın. Şurubu fırça yardımıyla kekin üzerine sürün. Keki kalıbında 5 dakika beklettikten sonra ters çevirip kalıbından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuyan kekinize portakal soslu royal icing (👈tarifi linkte) dökerek ve süsleyerek servis edin. 

Ben şeker hamurundan holy leaf yaprakları hazırlayıp çam yeşiline boyadım. Elimdeki pembe renkli şeker drajelerini de kırmızı renge boyayıp kekimi süsledim..

🎄Afiyet Olsun 🎄




23 Aralık 2018 Pazar

Gingerbread Kurabiye

Gingerbread Cookies


Zencefilin yemekleri koruyucu özelliği keşfedildiğinden beri pasta, kurabiye ve ekmeklerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anavatanı Çin olan zencefilin baharat yoluyla Avrupaya geldiği bilinmektedir. 

Gingerbread kurabiye, kek ve ekmek olarak değişik şekillerde değişik kültürlerde üretilmekte. Ama sanırım tüm Avrupa ülkelerinden  Almanya'da bu gelenek uzun yıllardır süregelmekte. 1600'lü yıllarda gingerbread (Lebkuchlen) Nuremberg'de Lebkuchler denilen ustalar tarafından üretilip aralık ayında semt pazar ve fuarlarında satılan bir spesiyaliteydi. O dönemlerde gingerbread başkenti olan Nürnberg bir çok pasta ve ekmek ustasını sanatçıları, heykeltraşları kendine çeken bir kent olmuştu. Usta sanatçılar tahtadan kalıplar oyarken, kalp, melek ve diğer muhteşem şekillerde  pişen kurabiyeler de sanatçılar tarafından glazür ve altın varakla süsleniyordu.






19. yüzyılda Grimm Kardeşlerin Almanların  ünlü masalları Hansel ve Gretel'i yayınlamalarıyla gingerbread modernleştirilip romantikleştirildi. Noel bu kek ve kurabiyeler olmadan anılmaz hale geldi. Noel ve yeni yılın yaklaştığı şu günlerde tarifini vereceğim bu kurabiyeleri hediye olarak arkadaşlarınıza götürebilirsiniz. Kışın soğuk günleri yaklaşırken bu baharat aromalı kek içinizi ısıtacak...




Malzemeler:
150 gr Esmer Şeker
180 gr Tereyağ
1 yumurta
200 ml pekmez
450 gr un
2 yemek kaşığı toz zencefil
2 yemek kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı badem unu
1 portakal rendesi
1 çay kaşığı karanfil
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı yıldız anason (dövülmüş)
1 çay kaşığı kakule (dövülmüş)
1 çay kaşığı kişniş (dövülmüş)
1 çay kaşığı besbase (dövülmüş)
1 çay kaşığı muskat rende
1 silme yemek kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çimdik tuz
2-3 yemek kaşığı portakal suyu



Tereyağını eritin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Diğer geniş ve derin bir kapta yumurta ve esmer şekeri tuzla beraber iyice çırpın. (2-3 dakika)Erimiş tereyağını azar azar ekleyin. (Tereyağ oda sıcaklığında olmalı, yumurtanız kesilmesin)En son pekmezi bu karışıma ilave edip karıştırın.


Unu 3-4 seferde bu karışıma ilave edip spatula yardımıyla hamuru karıştırın. Yarı zamanda sirke ve portakal suyunu ekleyin.Kalan unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son gerekliyse 1 yemek kaşığı soğuk su daha ilave edebilirsiniz. Karışımı ikiye bölüp streç filme sarın. Buzdolabında en az bir saat ile 24 saat arası dinlendirin. 






Fırını 180 C de ısıtın. Hamuru buzdolabından çıkarın. 5 dakika dışarda beklettikten sonra hafifçe unladığınız bir yüzeyde 3-4mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıpları ile şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırında maximum 7-8 dakika pişirin. Kalıplarınız küçükse pişirme süresini kısaltmalısınız. Uç kısımlar renk aldığında fırın tepsinizi çıkarın. Tepside 1-2 dakika dinlenen kurabiyeleri soğumaları için ızgara üzerine alın.

Tamamen soğuyan kurabiyelerin üzerlerini royal icingle süsleyin.
Afiyet olsun.

İnstagram hesabım Sweet BouCake








4 Aralık 2018 Salı

Karnabahar Tabanlı Unsuz Sebzeli Pizza


Pizzayı kim sevmez..Ama arada sağlıklı bir kaçamak yapmak isterseniz şimdi vereceğim tarif tam size göre. Elbette hamurdan yapılmış pizza kadar sert bir taban olmuyor ama yine de düzgün keseceğiniz lezzetli dilimler elde ediyorsunuz. Dileyen karnabahara rende patates veya rende kabak da ekleyebilir. Sularını bezle almak kaydıyla elbette. Bu sefer domatesli sos eklemedim ama dileyen hazırladığı domates sosu fırından çıkan tabana sürüp malzemeleri ve kaşarları ekleyerek pişirebilir. Sadece sebzeden oluşan son derece lezzetli bir pizza karşınızda.. Gerçi erimiş kaşar neye yakışmıyor ki:)


Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
1 yumurta
300 gr taze kaşar
1 adet halka şeklinde doğranmış soğan
1'er adet kırmızı ve yeşil biber
100 gr dilimlenmiş mantar
1 adet rende sarımsak
1 adet bostan patlıcan
1 kaşık susam
4-5 kaşık zeytinyağı
tuz&karabiber


Patlıcanları 3-4mm kalınlığında daireler şeklinde kesin. Bir parmaktan az  kızgın yağda her iki tarafını da kızartın. Kızaran patlıcan dilimlerini  bir kağıt havlu üzerine alıp yağını süzün. Kalan yağda halka şeklinde doğradığınız soğanlar ve dilimlenmiş biberleri sarımsak ile beraber soteleyin.

Karnabaharı robottan geçirin. (Pirinç tanelerine benzeyecekler)Bu taneleri buharda( yada mikro dalga fırında) 2-3 dakika pişirin. Temiz bir bez yardımıyla faza suyunu sıkıp alın. İçine kaşar peynirinin 1/3 ünü ve çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştırın. Fırını 250 C de ısıtın.

Derin olmayan düz bir tepsiye yağlı kağıt serin. Üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Karnabahar karışımını bu kağıdın üzerine yayın, sıkıştırıp (merdane ile de olabilir) pizza şeklini verin. Kenarlarını biraz daha yüksek yapabilirsiniz. Kenarlarına biraz zeytinyağı gezdirip susamları serpin. Fırın tabanında 10-15 dakika kenarlar pembeleşinceye kadar pişirin. Pizzayı fırından çıkarıp üzerine malzemeleri yerleştirin. Kalan kaşarı da ekleyip fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar 10-15 dakika pişirin.

2 Aralık 2018 Pazar

Muzlu Ekmek

Banana Bread


Banana bread yani muzlu ekmek internette en çok tarifi aranan ekmeklerden biri biliyor muydunuz? Oysa ne tost ekmeği, ne tahıllı  ne de herhangi türde hazırlanan mayalı bir ekmeğe benziyor. İçinde maya yok çünkü.. Soda ile kabaran bir kek. Neden ekmek dendiği bir sır olsa gerek. Muzlu ekmek ve muzlu kek arasında ne fark var diyeceksiniz? Bence pek bir fark yok.. Belki muzlu ekmek biraz daha yoğun kek ise biraz daha hafif kıvamlı olabilir. Tarihçesine bakarsak 1929 yılındaki büyük ekonomik bunalımla beraber yüzyıl başında Amerika'da popüler olan muzun çürümesine rağmen atılmadan değerlendirilmesinden doğmuş, karbonatın da piyasaya sürülmesiyle de popülerliğini kazanmıştır.




Malzemeler:
285 gr un
1 çay kaşığı karbonat
1 silme çay kaşığı tuz
4-5 adet olgun yerli muz
110 gr tereyağ
250 gr şeker
80 gr sütle açılmış yoğurt(10-15 ml süt gibi)
2 yumurta
1 mandalina kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
üzeri için:
1-2 yemek kaşığı draje bitter çikolata
tüm malzemeler oda sıcaklığında****






Un ve karbonatı karıştırıp eleyin. Tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. İçine yumurtaları ekleyin çırpmaya devam edin. Yoğurt, rende mandalina, tarçın ve ezilmiş muzları ekleyip hamur homojen oluncaya kadar çırpın. Unu katlayarak karışıma ilave edin. Yağladığınız kalıba hamuru dökün. Üzerine tane çikolataları serpiştirin. Önceden ısınmış 180 derece fırında batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar 50-60 dakika pişirin. Dileyen içine ceviz de ilave edebilir..

Afiyet olsun