15 Ekim 2018 Pazartesi

Mor Havuç & Karabuğdaylı Çavdar Ekmeği



Malzemeler:
400 gr un
60 gr karabuğday unu
160 gr çavdar unu
18 gr kuru maya
12 gr tuz
20 gr tereyağ
6 gr şeker
75 ml süt
150 ml mor havuç suyu
160 ml su





Yarım paket kuru mayayı 75 ml süt ve 25 gr unla birlikte karıştırıp oda sıcaklığında kabarması için bekletin.Tereyağını eritin ve kenara alın. Havuçların suyunu sıkın.

Kalan malzemeleri bu karışımla beraber karıştırın, stand mikserde kanca yardımıyla orta hızda yaklaşık 6 dakika hamuru çevrin.(veya elde hamuru en az 10-15 dakika yoğurabilirsiniz) Son 3 dakika hızlı çevirip biraz un serptiğiniz tezgaha hamuru alın. Biraz yoğurup, altını unladığınız genişçe bir kaba alıp üstünü streç filmle kapatın 1 saat mayalanmaya bırakın.

Bir saatin sonunda hamuru 5 dakika daha yoğurun ve altına un ve biraz irmik serptiğiniz kurek yada yağlı kağıt üzerinde yarım saat mayalanmaya bırakın.




Döküm tencerenizi 220 C ısıttığınız fırına yerleştirip kapağını kapatın ve iyice ısıtın.(Bu işlemi ekmek mayalanırken yapabilirsiniz) Hamur kabardığında döküm tencerenizi dikkatlice fırından çıkarın. Kapağını açıp ekmek hamurunu içine ellerinizi yakmamaya özen göstererek kaydırın. (dilerseniz bu işlemi yağlı kağıt üzerinde de yapabilirsiniz. Sadece sıcak tencereye yerleştirdiğiniz ekmeğin kenarlarının kağıtla temas edip pişerken şeklini bozmamasına özen gösterin )

20 dakika sonunda kapağı açıp bir 20-25 dakika daha ekmeğiniz iyice kızarıncaya kadar pişirin. Ekmek piştiğinde bir ızgara üzerinde yarım saat soğumasını bekleyin. 



Bu arada havuç suyundan artan posaları sakın atmayın..

Sulu bir yoğurda bir diş sarımsak rendeleyip mor havuç posasını yoğurda ekleyip karıştırın. Kıvamını ayarlayıp maydanoz ile servis edin.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder