15 Ekim 2018 Pazartesi

Siyah Nohut Humusu



Siyah nohut yada eski adıyla Mukaşer Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş değerlerinden. Herşeyin beyazlaştırılıp rafine edildiği günlerde bu kara renkli nohut eskiden gördüğü ilgiyi kaybetmiş ve neredeyse kullanılmamaya başlanmış. Oysa beyaz renkli kardeşine oranla siyah ve mor renkli tüm sebze ve meyveler gibi antosiyanin içerdiğinden dolayı tam bir antioksidan deposu ve daha besleyici.

Kabuğu epey sert olduğundan en az 24-36 saat suda bekletmek gerekiyor. Pişerken de normal nohuttan biraz daha fazla zaman alıyor. Olsun. Bu güzeller güzeli bakliyata değer :)

Karanlık kış günleri yaklaşırken tam da kasvetli ve kapalı havalara yakışır kara ama lezzetli ve besleyici bir tarif gelsin o zaman.







Malzemeler:
2 bardak kara nohut (mukaşer)
2 diş sarımsak
1 limonun suyu
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı karabiber
3 kaşık tahin
1 kaşık siyah susam(çörek otu değil)***
1 fincan nohudun haşlama suyu
1 çay bardağı zeytinyağı




Suda bekletilmiş siyah nohudu bol suda tuz eklemeden yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan nohutları biraz suyuyla beraber blenderdan geçirin. Siyah susamları minik bir tavada hafifçe kavurun.İçine sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, siyah susam, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek karıştırın. İstediğiniz kıvama geldiğinde servis tabağına alıp üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Üzerine hafifçe kavurduğunuz beyaz susam, siyah susam ve kıyılmış maydanozu serpiştirerek servis edin.




*** Siyah susam gayet lezzetli siyah renkte bir susamdır..Çörek otuyla karıştırmayın. Çörek otu eklediğinizde tadı acılaşır. Ben ne mısır çarşısında ne de herhangi bir aktarda bulabildim. Siyah susam dediğinizde size nedense alakası bile olmayan çörek otunu gösterirler. İnternetten siyah susam, sesame noir olarak sipariş verebilirsiniz..Ben hem Tayland hem de Japonya'dan poşet poşet alıp depolamıştım. Uzak doğu mutfağında çok sıklıkla kullanılır. Ve elbette renginden dolayı beyaz kardeşine oranla daha besleyicidir...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder