11 Ekim 2018 Perşembe

Kanlıca Mantarlı Kiş




Sonbaharın gelmesiyle beraber ormanları doldurmaya başlayan yabani mantarların en almlılarından biri olan Kanlıca Mantarı pazar tezgahlarını doldurmaya başladı. Her sene sabırsızlıkla beklediğim mantar sezonuna bir kiş tarifi ile başlayacağım.


Malzemeler:
400 gr Kanlıca mantarı
2 adet soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil köy biberi
1 avuç maydanoz
1 kase ince dilimlenmiş taze soğan
1 kase brokoli
yarım fincan marsala şarabı(su)
1 paket krema
3 yumurta
100 gr kaşar peyniri
1 çay kaşığı muskat rende
tuz&karabiber
2 kaşık zeytinyağı

Kiş hamuru:
250 gr un
125 gr tereyağ (soğuk küp şeklinde)
75 ml soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı dağ kekiği
1 tatlı kaşığı zerdeçal



Hamur için mutfak robotuna tuz,un,kekik,zerdeçal ve tereyağını ekleyip çalıştırın. Sararıp kum rengi olunca suyu ekleyin. Hamur birleşip kenarlardan ayrılıp top haline geldiğinde streç filme sarıp buzdolabınıza kaldırın. 20-15 dakika dinlendirin.






Soğanlarını ince dilimleyin ve  zeytinyağı eklediğiniz tavanızda hafifçe kavurun. Yeşil ve kırmızı biberleri ince doğrayarak bu karışıma ekleyin. Soğanlar pembeleşince ince dilimlediğiniz kanlıca mantarlarını ekleyin ve karışımı kavurmaya devam edin. Tuz karabiber  ekleyip üzerini kapatmadan 2-3 dakika daha kavurun. Şarabı ve kıyılmış taze maydanozu ekleyin. Karışım suyunu çekince kenara alıp soğumaya bırakın.

Kaynayan tuzlu suda brokolileri biraz diri kalacakları şekilde haşlayın. Buzlu suda bekletip tazeleyin. Rengini koruduğunu göreceksiniz. Süzüp kenara alın.






Tart hamurunu biraz un serptiğiniz bir yüzeyde kalıbınızdan 2-3 cm daha geniş olacak şekilde açın. Yuvarlak tart kalıbınıza hamuru yerleştirip fazlalıkları kesin. Çatalla delip üzerine kabarmaması için koyduğunuz yağlı kağıt ve ağırlıklarla birlikte Önceden 180 C de ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişirin. Üzerindeki ağırlığı aldıktan sonra 5-10 dakika üzerinin kızarması için fırında bırakın. Kenara alıp ılımasını bekleyin. 

İçine mantar karışımını yerleştirin. Pişen brokoli tanelerini ve taze soğanları serpiştirin. Kremayı ve üç yumurtayı çırpın, içine muskat ve rende kaşarın yarısını ekleyerek kişinizin üzerine dökün. Kalan kaşarı da üzerine serpiştirip fırınınızda üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder