11 Ocak 2018 Perşembe

Besbase ve Kerevizli Balkabağı Çorbası




Besbase de nedir diyecek bazılarınız biliyorum. Aslında çok da yabancı bir baharat değil. Besbase sürekli kullandığımız muskat cevizinin dış kabuğunu saran etli altın turuncu rengindeki kabuğudur. Kurutularak kullanılır. Muskat cevizinin aromasına nazaran daha az keskin ve meyvemsidir. Tatlılarda da kullanılır. 





Çorba ve yemekler için daha az tatlı olan kara kabak veya dışı turuncu renkte şekli süs kabaklarına benzeyen squash denilen kabak türleri daha lezzetli oluyor. Maalesef marketlerde satılan kestane kabaklarının aroması bana fazla tatlı geliyor. Onu dengelemek için kereviz iyi çözümlerden biri. Kerevizin toprak tonlarındaki hafif baharatlı ve keskin aroması balkabağının o içi bayan tatlı koku ve aromasını dengeliyor. İçine eklenen baharatlar ve elbetteki hindistancevizi sütünün verdiği lezzet balkabağı çorbasından nefret edenleri bile cezbediyor inanın.




Malzemeler:
750 gr balkabağı
 hindistancevizi sütü (konserve)
2 adet kereviz (yapraklarıyla)
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 bardak su
1 çay kaşığı besbase
1 silme tatlı kaşığı zerdeçal
1 silme tatlı kaşığı karaman kimyonu
1 tatlı kaşığı öğütülmüş kişniş
1 avuç kereviz yaprağı
1 avuç maydanoz yaprağı
2-3 adet kurutulmuş acı biber 
tuz&karabiber



Küp şeklinde  doğradığınız bal kabağı, kereviz, soğan ve rende sarımsağı bir bardak su, tuz, karabiber, zerdeçal ve kişniş tozunu  ekleyerek yaklaşık 20 dakika yumuşayıncaya kadar haşlayın.El blenderı yardımıyla püre haline getirin.

Hindistan cevizi sütünü ekleyin ve karıştırın. Baharatlarını ilave edin. Çorbanız çok kıvamlı ise biraz sıcak su ekleyin. Tekrar ocağa alın. Besbaseyi ekleyin.  


İnce kıyılmış kereviz yaprağı ve dilerseniz kurutulmuş acı biberi ekleyip düşük ısıda bir taşım kaynatın. Servis yaparken üzerini maydanoz yapraklar ile süsleyin.

1 yorum: