30 Kasım 2017 Perşembe

Ördek Yağının Faydaları




Yemek pişirirken yağ kullanmakla ilgili tereddütleri olanlardan mısınız? Yağ dendiğinde insanlar zararlı olduğu konusunda nedense şartlanmışlardır, özellikle de hayvansal yağlar söz konusu ise. Oysa günümüzde yapılan araştırmalar ördek yağının en az zeytinyağı kadar faydalı olduğunu gösteriyor. 

Ördek yağında doymamış yağ oranı yüksektir. Ayrıca Linoleik asit yönünden zengindir. Hücrelerin onarılması ve yenilenmesinde etken olan linoleik  asit böbrek hastalıklarının iyileşmesine de yardımcı olduğu klinik deneylerde gözlemlenmiştir. Bu asit aynı zamanda vücudun kalsiyum emilimini kolaylaştırdığı için kemik gelişimi ve sağlığı için de çok önemli bir rol oynar.




Ördek yağı yüksek ısıya dayanıklıdır. Moleküllerin bölünüp zararlı toksinleri açığa çıkarma endişesi olmadan kızartmalarda rahatlıkla kullanılabilir.




Lezzetli olan bu yağ ayrıca kolestrolü düşürür ve kalp sağlığına da iyi gelir. Ördek yağı hayvansal yağlardan veya tereyağının molekül yapısından çok zeytinyağına benzerlik gösterir. Antioksidan deposudur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Tüm bu artı özelliklere rağmen herşeyi kararında yemeli diyerek son derece lezzetli olan ördek yağını haftalık diyetinize dahil etmenizi tavsiye ederim.

Vereceğim tarif fırında patates tarifi. Mutlaka zeytinyağı veya tereyağı ile denemişsinizdir. Bir de ördek yağı ile deneyin. Aradaki lezzet farkını göreceksiniz:)

İnternetten ördek yağı sipariş vermeniz mümkün. (Rougie Ördek yağı en kaliteli markalardan)

Malzemeler:
700 gr Patates
2-3 kaşık ördek yağı
tuz& karabiber 
1-2 dal taze Biberiye



Patatesleriniz taze ise kabuklarını ayıklamadan fırçalayıp yıkayın ve iri küpler şeklinde doğrayın. Soğuk su eklediğiniz tencerenizde kısık ateşte taneleri parçalamadan haşlayın. Tam pişirmeyin diri olsunlar. Süzün biraz kurusunlar. Fırına girecek tercihen dökme demir bir tavayı ocakta ısıtın, yağı ekleyin. İyice ısınan tavaya patateslerinizi ekleyin. Beş dakika çevirip 200 C fırında üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar 10-15 dakika pişirin. Son beş dakikada biberiyeleri ekleyin. Servis etmeden önce tuz ve karabiber ekleyin. Ördek yağının patateslere nasıl bir lezzet kattığını göreceksiniz..
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder