25 Nisan 2017 Salı

Limonlu Mereng Tart

Tarte Au Citron


İlk limonlu tart nerede yapıldı bilinmiyor ama mühtemelen limonun favorisi Akdeniz bölgesinde yapılmış olsa gerek. Hayatlarımızda vazgeçilmez bir yeri olan bu meyvenin orjini bilinmese de limonun ilk kez Asya'da Çin ve Burma'da yetiştiği düşünülmekte. Turunç ve ağaç kavununun çaprazlanmasından elde edilen bu meyve Avrupa'ya İtalya'dan MÖ1000 yıllarında Roma İmparatorluğu zamanında girmesine rağmen fazla yetiştirilmemiş. Ordan yolculuğu MÖ700 yıllarında İran, Irak ve Mısır'a doğru olmuş, buralarda ekilip benimsenmiş, özellikle bahçeleri süslemekte kullanılmış ve ordan tüm Akdeniz havzasına yayılmıştır. Ama tarihte ilk kez limon yetiştiriciliği 15 yy'da İtalyanın Cenova bölgesinde başlar. Amerika kıtasına yolcuğu ise Kolomb sayesindedir. Yanında götürdüğü limon ve narenciye çekirdekleri bugün başta Florida ve Kaliforniya olmak üzere ekilmiş ve yaygın hale gelmiştir.

Biz de limon ağacımızı severiz özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde hemen her yerde limon ağaçlarına rastlarsınız. Tatlı, yemek, çorba ve salataların vazgeçilmezidir. Bu limonlu tart, kıtır kıtır dokusu, yumuşak, ipeksi limon kreması ve üstteki köpük köpük merengi  ile bahar ve yaz aylarının hafif, serinletici tatlısı olarak sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. 





Malzemeler:

Tart Hamuru:
250 gr un
125 gr tereyağ
(soğuk ve küp şeklinde kesilmiş)
6 gr şeker
6 gr tuz
20 ml su
 65 gr yumurta

Limonlu krema:
1 limon kabuğu rende
1/2 portakal kabuğu rende
3 limon suyu+1/2 portakal suyu(isteğe bağlı) (150ml)
230 gr yumurta
180 gr şeker
50 gr tereyağ
20 gr mısır nişastası


İtalyan Mereng:
90 gr yumurta akı
180 gr şeker
90 ml su 
fırça
termometre





Önce tart hamurunu hazırlayarak başlayalım. Üzerindeki mereng çok tatlı olduğundan, tatlı tart hamuru hazırlamayı tercih etmedim. Un şeker ve tuzu karıştırın. Tereyağını ekleyin. Parmaklarınızın arasında unu kum haline gelinceye kadar ovun. Yumurta ve suyu ekleyip karıştırın. Çok hafif yoğurup top şeklini verin. Hafifçe bastırıp yayın ve streç filme sarıp buzdolabınıza kaldırın. Tart hamurunu mutfak robotunda da kolayca hazırlayabilirsiniz. Önce un şeker ve tuzu ilave edin. Sonra küp şeklinde doğradığınız tereyağını ekleyerek robotu çalıştırın.(pulse'ta - arada durararak 1-2 dakika)Karışım sarı kum rengini aldığında yumurta ve suyu ekleyin.Robotu 30-40 saniye daha çalıştırın. Hamuru streç filme yayıp dolaba kaldırın.

Fırını 180 C'ye getirin. Çok az un serptiğiniz tezgahınızda tart hamurunu 2-3mm kalınlığında ve tart kalıbınızından 5-6 cm daha geniş olacak şekilde açın. Kalıbınıza hamuru yerleştirin. Artan küçük bir hamur parçasının yardımıyla köşelere bastırarak hamuru tart kalıbının köşelerinde boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.Çatal yardımıyla hamuru delin. Kalıbı dolaba kaldırıp 20 dakika dinlendirin.


İki kat streç film hazırlayın ve bunu tartınızın üzerine yerleştirin.İçini pirinç veya bakliyat ile tepeleme doldurun. Hafifçe bastırıp düzleştirin. Kenarları renk alıncaya kadar 15-20 dakika pişirin.


Bu sürenin sonunda streç filmi çıkartıp tart kabuğunu 10-15 dakika daha pişirin. Kalıptan çıkarıp soğuması için kenara alın.


Limonlu Krema:


Ocağınızın üzerine su koyduğunuz bir tencereyi yerleştirin. Üzerine ısıya dayanıklı ve tabanı suya değmeyecek bir karıştırma kabı alın. Kabı kenara alın, ocağın altını yakın. Su kaynamaya başladığında altını kısın.( suyun ısısı maximum 80-85 derece olmalı)


Kabınızın ateşin üzerine alın içinde yumurta ve şekeri ekleyip , şeker eriyinceye kadar çırpın. Mısır nişastasını eritip limon suyunu ekleyin ve karıştırın, bunu şekerli yumurtaya ekleyin. (arzu ederseniz biraz portakal suyu da ekleyebilirsiniz) Karışımı hafif kaynayan suyun üzerine yerleştirin ve bir spatula yardımıyla karıştırarak pişirin. Krema kıvam almaya başladığında ocaktan alın,(5-6 dakika)İçine tereyağını ekleyip karıştırın. Bir kaba aktarıp streç filmi temas halinde olacak şekilde kaplayıp oda sıcaklığına gelmesi için kenara ayırın.


Pişip soğumuş tart kalıbınıza kremayı yayın.











İtalyan Mereng:


Toz şekeri sos tenceresine alın. Üzerine aldığı kadar su ekleyin. Karıştırarak şekeri pişirmeye başlayın. Kenarda su ve fırçanızı hazır edin. Şeker eridiğinde karıştırmayı bırakın. Arada fırçanızla tencerenizin kenarında ki şeker kristallerini temizleyerek karışımı 118 C oluncaya kadar pişirin.

Bu arada stand mikserde yumurta akını kar formu alıncaya kadar çırpın.(daha fazla değil,içine şeker koymadan çırptığınız yumurta akı fazla çırpıldığında kesilir ve pürtük pürtük olur, bunu istemiyoruz) Çırpıcının üzerinde yumuşak bir tepe oluşturuyorsa yumurtalar hazırdır. Şurubunuz 100-105 C ye geldiğinde yumurtanızı çırpmaya başlayabilirsiniz. Yumurta akının şurup 118 C ye geldiğinde hazır olmasını istiyoruz. Burda zamanlamaya dikkat etmeniz gerekiyor.


Mikserin hızını düşürün. Şurubu dikkatlice mikser kasesi ve çırpıcının arasına, çırpılan yumurtanın üzerine azar azar dökün. (118 C de şeker ciddi yanıklara sebep olur çok dikkatli olun) Mikserin hızını 6 ya alın ve istediğiniz kıvama gelinceye( yumuşak yada biraz daha sert) kadar daha çırpmaya devam edin. Kabınız soğuduğunda merenginiz hazır demektir(5-8 dakika)


Krema torbasına aldığınız merengi tartınızın üzerine sıkın. Pürmüzünüz varsa üzerini pürmüz yardımıyla karamelize edin, yoksa fırın ızgaranızda 2-3 dakika üzeri renk alıncaya kadar bekletin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder