25 Nisan 2017 Salı

Isırgan Otu Salatası

Common Nettle Salad


Isırgan(Urtica dioica)A, C vitamini, demir, kalsiyum, potasyum ve mangan yönünden oldukça zengin, piştiğinde tadı ıspanak ve salatalığa benzeyen bir ottur. Yaprakların yüzeyinde emergenz tüyler vardır ve bitkiye dokunduğunuzda bu başlar kırılır ve içindeki formik asit, histamin gibi maddeler, cilde değdiği yeri yakar, kaşıntı ve kızarıklık yapar, bu nedenle Türkçede ısırgan ismini almıştır. Şifalı otlar arasında yer alır, ama mutfaklarda yeri başkadır.

Taze salatasını yapmayı ve yemeyi çok seviyorum. Ama çorbası, kavurması, yemeği yapılır ve böreklerde çok sık kullanılır. Salatası için daha körpe yaprakların olduğu demetleri almanızı tavsiye ederim. Gerçekten çıtır çıtır ve çok lezettli bir salata, denemenizi tavsiye ederim. Börek tarifini de ekleyeceğim.


Malzemeler:
1 demet ısırgan
2-3 adet taze soğan
1 adet kırmızı biber
1/2 kase mısır
5-6 adet kornişon turşu
2 adet çengelköy salatalık
1 adet yeşil biber
2 kaşık nar ekşisi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/ 2 limon suyu
yarım limon kabuğu rendesi
tuz




Isırganları yıkamak için bulaşık eldiveni giymenizi tavsiye ederim. Önce bol suda biraz sirke ekleyip 5-10 dakika bekletin. Toprak varsa dibe çöksün. Isırganları suyu hareket ettirmeden elinizla alıp bir süzgece koyun. Bu suyu yeşilliklerle birlikte olduğu gibi boşaltırsanız dibe çöken toprakları tekrar yeşilliklerin üzerine dökmüş olacaksınız, bunu istemeyiz. Tekrar kabınızı temiz su ile doldurup bu işlemi tekrarlayın. Süzgece aldığınız ısırganları hafifçe avuç aranızda ovalayın. Üzerindeki tüyler dökülecektir. Yaprakları saplarından ayırın. Tekrar sudan geçirip yıkayın ve süzün.İyice kurumalarını bekleyin. 

Yeşillikleri ve malzemeleri ince doğrayın, otlarla beraber karıştırın. Limon suyu, nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı ile sosunuzu hazırlayıp salatanızın üzerine dökün. En son mısır tanelerini serpiştirip servis edin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder