17 Mart 2017 Cuma

Sosisli Kuru Fasulye Chili Con Carne

Chili Con Carne



Chili Con Carne kırmızı acı biberli et(carne) demek. Tarifin orijini ile ilgili epey rivayet var. Kaliforniya'da altın arayan kovboyların yanlarında taşıdıkları kurutulmuş eti yumuşatmak için buna benzer acılı bir yahni içinde pişirdikleri bilinir. Kimileri meksika yemeği olmadığı Teksas Eyaletinin San Antonio şehrinde ilk kez pişirildiğini söyler. Günümüzde yenilen versiyonunun oraya ait olduğu doğrudur. Teksaslıların hakkını verelim. Ancak Avrupalı göçmenlerin geldikleri topraklarda yaşayan Azteklilerin mutfağında chili biberi ve fasulye (ve mısır) çok kullanılan malzemelerdi. Bu sebzelerin anavatanının Amerika kıtası olduğu düşünüldüğünde Kadim Uygarlıkların hakkını vermek lazım. Tarifimde olduğu gibi çikolata yada kakao eklenmesinin sebebi de sanırım bu. Aslında bizim pişirdiğimiz kuru fasulyeden pek farkı yok ama baharat yönünden oldukça zengin. Kıyma ile yapılan bu yemeği bu sefer sosisle denedim.




Malzemeler
200 gr kırmızı fasulye
300 gr beyaz fasulye
1 kaşık salça
2 domates (kabuğu soyulmuş)
2 kaşık sıvıyağ
1,5 bardak etsuyu (bira yada su)
1 kaşık kakao
3-4 adet taze soğan
2 soğan
4-5 diş sarımsak
3-4 adet sosis
1 adet havuç
1 adet kapya biber
4-5 kurutulmuş chili biberi
1 kaşık toz arnavut biberi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 yemek kaşığı keklik otu (oregano)
tuz & karabiber

Üstü için

taze kişniş
ekşi krema (süzme yoğurt)
taze soğan




Fasulyeleri bir gün önceden suda bekletip, ertesi gün tuz eklemeden ayrı ayrı haşlayın. Geniş ve derin bir tencerede biraz sıvıyağ ekleyip, dilimlenmiş sosisleri kızartıp kenara alın. 

Aynı tencereye biraz daha yağ ekleyip dilimlediğiniz soğanları soteleyin. İnce dilimlenmiş biber ve havuçları ekleyip 1-2 dakika beraber soteleyin.Salça, sarımsak, küp şeklinde kesilmiş domatesleri ekleyip, salçayı biraz pişirdikten sonra fasulyeleri ve et suyunu ilave edin. Baharatlarla beraber tuz ve biberi ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika düşük ısıda pişirin.

Sosis ve ince dilimlediğiniz taze soğanları ekleyip 10 dakika daha pişirin. Suyunu ve çeşnisini kontrol edin. Üzerine bir kaşık ekşi krema veya yoğurt ekleyip, taze kişniş ve ince dilimlenmiş taze soğan ile servis edin.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder