23 Mart 2017 Perşembe

Şam Fıstık Ve Cranberry'li Kurabiye









Bahar geldi derken güneş birkaç gündür yüzünü göstermek konusunda epey nazlı. Havalar tam ısınmaya başlamışken birden kasvetli,soğuk ve yağmurlu bir İstanbul motivasyonumu düşürdü. Yataktan çıkmadan kitap okuma, dizi yada film izleme havası. Uzun zamandır izlemediğim dizilere göz attım sabah, bir sezonu bitiririm yataktan çıkmadan diyordum kendi kendime, gelen maillere gözüm takılana kadar. Tatlıya düşkünlüğüm çok yoktur, hele kurabiye canım hiç çekmez ne yalan söyleyeyim. Senede bir kez pişirdiğim yılbaşı kurabiyelerinin de icing'le yapılan süslemeleri olmasa elimi bile sürmem bundan emin olabilirsiniz. Zaten üzerlerini süslemek ve sonrasında minik renkli kurdelalarla paketleyip eşe dosta dağıtmak işin en zevkli kısmı.

Tatlı mı turşu mu derseniz yanıtım turşu olur varsa yanına bir de hamburger. Yemeğin üstüne tatlı pek yemem, tatlı olarak ne alırsınız diye sorarlarsa da varsa bir porsiyon daha yemek alayım olur yanıtım. Ama mailde gelen fotoğraftaki beyaz kurabiyelerin üzerindeki fıstık yeşili ve pembe noktalar herşeyi bir anda değiştirdi. İçime bahar doğdu sanki, pijamalarımdan sıyrılıp mutfağa koştum. Önce kahvemi yaptım sonra da kurabiyelerimi. Un paketini açarken olmadı bir de ekmek yapayım bugün dedim. Bir yandan çavdar ekmeğinin hamurunu hazırladım diğer yandan da shortbread kurabiyelerin hamurunu.









Shortbread İşkoçların ünlü tereyağlı kurabiyesidir. İçindeki malzemeler sadece un, tereyağ ve şekerden oluştuğu için oldukça zengin, ağızda dağılan lezzetli bir kurabiyedir. İçerdiği bol miktarda tereyağından dolayı eskilerde sadece düğünlerde sunulan bu lezzetli kurabiyeleri farklı malzemeler ekleyerek pişirebilirsiniz. Ağızda dağılmasının sebebi hamurda su olmaması. Böylece gluten devreye girmiyor, yumuşacık ağızda dağılan nefis lezzette tereyağlı bir kurabiyeye dönüşüyor.



Malzemeler:
150 gr un
1 gr tuz
65 gr şeker
115 gr tereyağ 
(%82 oranında yağ içeren tereyağını tavsiye ederim)
60 gr antep fıstığı
60 gr kurutulmuş cranberry(turna yemişi)

Tereyağı oda sıcaklığında yumuşamış olmalı. Mikser yada makinenizde önce tereyağını çırpın (1 dakika) şekeri ekleyin ve karıştırmaya devam edin (2-3 dakika) Unu ekleyin, karıştırmaya devam edin ve en son fıstık ve hafif unladığınız kuru meyveleri ekleyin. Karışımı streç filmin üzerine alıp sarın ve dolapta 1 saat dinlendirin.

Hamuru 4,5-5cm lik silindir haline getirip streç filme sarıp tekrar dolapta bir iki saat dinlendirin. Fırını 160 C'ye getirin. Tepsinize yağlı kağıt serin. Rulodan yarım santimlik silindirler kesip tepsiye aralarında 3-4 cm boşluk bırakarak dizin. 15 dakika pişirin. Yarı zamanda tepsiyi çevirin. Daha gevrek kurabiyeler için 5 dakika daha pişirebilirsiniz. Ancak orjinal shortbread kurabiyeler kızarmadan beyaz servis ediliyor, böylece yumuşak ve ağızda dağılan dokuyu elde ediyorsunuz. Bu bilgi de aklınızda olsun.

20 adet kurabiye elde edeceksiniz. Bu kime yeter derseniz eğer orjinal tarifteki gibi malzemeleri 2 ile çarpabilirsiniz. İster artan kurabiye hamurunu, ister pişirdiğiniz ve fazla gelen kurabiyeleri streç filme sarıp bir kabın içinde dondurabilirsiniz. 

Afiyet Olsun













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder