9 Mart 2017 Perşembe

Berliner


Çocukken en sevdiğim çörekti hala da öyle sanırım. Aslında yapması çok kolay, sadece hamurun ön mayalanmasını beklemeniz gerekiyor. Kızartması ise sadece beş dakikanızı alıyor, içlerini doldurup tabaklara servis yapmanız da. Sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre.

Bu tür mayalı ve şekerli hamurla yapılan tariflere farklı bölgelerde rastlamak mümkün. Berliner Almanlara özgü içi marmelat ile doldurulmuş bir çörek, Amerika'da çok sevilerek yenilen donutlar bu çöreklerin hemen hemen aynısı. İngiltere'de buns, Polonya'da pączkiRusya'da ponchiki, Çekoslovakya'da koblihy, Finlandiya'da munkki aynı çöreğe verilen farklı isimler. Neden bu kadar çok sevildiğini anlamak zor değil. Hafif tatlı ekşi bir lezzeti olan yumuşacık hamur, marmelatla birleştiğinde ağzınızda bir şölene dönüşüyor.



Malzemeler:
250 gr un
15 gr taze maya
30 gr toz şeker
60 gr tereyağ
120 ml süt
1 yumurta
2 gr tuz






Mayayı oda sıcaklığında süt veya suyun içinde eritin. Un, şeker, tuz, mayalı karışımı ve çırpılmış yumurtayı stand mikserde  6-8 dakika orta hızda hamur kancası  ile çevirin. Tereyağını ekleyin ve 2-3 dakika daha çevirin. 

Hamuru hafifçe unladığınız tezgaha alıp biraz yoğurup pürüzsüz hale getirip altını yağladığınız genişçe bir kaba  yerleştirin. Üzerini bir bez veya streç filmle örterek yaklaşık 2 -3 saat ön mayalandırma yapın. Bu aşamada kabaran hamuru buzdolabına kaldırıp 12 saat bekletirseniz çörekleriniz ekşi bir tat alıp daha da lezzetli olacaktır.






İki saat sonunda  hamurun havasını almak için  2-3 dakika yoğurun. Yaklaşık 50 gramlık toplar halinde yuvarlayarak hafif unladığınız tepsinize aralarında boşluk bırakarak  yerleştirin . Topların kabarmaları için mesafe bırakacak şekilde üzerlerini streç filmle sarıp  hacimleri iki katına çıkıncaya kadar 1-2 saat önmayalanmaya bırakın.





Tencerenize 1 lt ayçiçek yağı dökün. 180 C ye kadar ısıtın. Kevgir yardımıyla topları zedelemeden  yağda her iki tarafını da 2-3 dakika kızartın. Kızaran topları kağıt havluya aktarıp fazla yağını süzün.


İçlerini sıkma torbası yardımıyla dilediğiniz marmelat ile doldurun.Yaklaşık her çöreğe 1 kaşık marmelat yeterlidir. 
Üzerlerine pudra şekeri serpin ve servis edin. 

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder