23 Ekim 2016 Pazar

Taze Meyveli Tart



Kış gelmeden tezgahtaki son çileklerle baharı hatırlatan bir tart yaptım. Bu lezzetli ve hafif tartı kış meyveleri ile de yapmak mümkün. Ağır bir yemeğin üstüne bu serinletici taze meyvelerle yapılan tatlı gerçekten büyük keyif veriyor.


Malzemeler:
Tart Hamuru için
250 gr un
150 gr tereyağ
3 gr tuz
65 gr pudraşekeri
90 gr yumurta
1 kaşık portakal(limon)rende

Créme Pâtissiére:
600 ml süt
170 gr yumurta sarısı
100 gr şeker
40 gr un
40 gr mısır nişastası
20 ml rom(portakal suyu)
1 vanilya çubuğu

üzeri için:
kayısı marmelatı





Oda sıcaklığındaki tereyağını pomad kıvamına getirin. Pudra şekeri ile birlikte çırpın. Karışım homojen hale geldiğinde yine oda sıcaklığındaki yumurta sarılarını karışıma azar azar ekleyin ve çırpmaya devam edin. Tuz ve unu birlikte eleyin ve bu karışıma ekleyin. Fazla yoğurmadan tezgahın üzerinde üç kez plastik bir kazıyıcı yardımıyla hamura ezin (fraisage) Disk haline getirip streç filme sarıp dolapta 20 dakika bekletin.

Bu arada vanilya çubuğunu ikiye bölüp çekirdeklerini ayırın,çubuğu süte ekleyip şekerin yarısıyla birlikte sütü bir taşım kaynatın. Yağlı kağıdın üzerine un ve nişastayı eleyin. Yumurta sarılarıyla birlikte şekeri iyice çırpın. Un ve nişastayı ekleyin. Karıştırın. Süt kaynadığında üçte birini bu karışıma çırpmaya devam ederek ekleyin. Karışımı süt tenceresine döküp karıştırmaya devam ederek pişirin. Dibi çabuk tutan bir krema hızlı karıştırın. Kaynamaya başladığında 10 saniye daha karıştırın.Ateşten indirip vanilya çekirdekleri ekleyin ve geniş bir tepsiye kremanızı yayın. Kaymak bağlamaması için üzerine streç filmi temas halinde olacak şekilde kapatın.





20 dakika sonunda hamuru çıkarıp açın, tart kalıbınıza yayıp fazlalıkları alın. Çatalla delin ve on dakika dinlendirmek üzere dolaba kaldırın.

10 dakikanın sonunda iki kat streç film yada elinizle buruşturup yumuşattığınız yağlı kağıdı tartın üzerine yayıp üzerini pirinçle tepeleme doldurun.180 C fırında kenarları renk alıncaya kadar pişirin. Ağırlığı kaldırıp tart tamamen kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.

Krema oda sıcaklığında soğuduğunda iyice çırpın. Rom veya portakal suyunu ekleyip kremayı çırpmaya devam edin. Kremayı soğuyan tart kabuğunuza koyun. Üzerini dilediğiniz meyvalarla süsleyin. Ocakta 3 kaşık kayısı marmelatını bir kaşık su ekleyerek ısıtın. Fırça yardımıyla meyvelerin üzerine kararmamaları için sürün.

Afiyet Olsun


3 yorum: