8 Şubat 2016 Pazartesi

Nakışlı Dolma



Kuru Patlıcan Dolması

Çocukluğumun bir bölümünü geçirdiğim Adana'da yazın içleri boşaltılıp balkon parmaklıklarına inci gibi dizilen mor patlıcanların görüntüsü hala hafızamda.. Yazın tadını kışa taşımanın bir yöntemi olan sebzelerin güneşte kurutulması aynı zamanda en sağlıklı da yöntemdir. Eskiden sebzeleri saklamak için geliştirilen bu yöntem bugün bir ihtiyaçtan çok bir gelenek haline gelmiştir. Güneşte kuruyan sebzelerin artan aroması ve sıkılaşan dokusu bu dolmaları eşsiz kılar. Değişik yörelerde ufak farklılıklarla hemen hemen benzer pişirilir. Etlisi, pirinçlisi, firiklisi, etsiz ve zeytinyağlısı çeşit çeşit lezzette kurutulmuş  patlıcan, acı-tatlı biber, kabak, acur ve haylan kabağından yapılır. Kuruluklar denilen sebzeler sadece dolmalar için hazırlanmaz. Bamya, yabani semiz otu ve patlıcanların sap kısımları da yemeklik olarak kurutulur.

Kuruluklar denilen kurutulmuş dolmalık sebzeler bir gün önceden hazırlanır. Kuru patlıcan, acur ve kabağı ayrı ayrı bir taşım kaynatarak aynı tencereler içinde soğumaya bırakın. Suyunu süzün üzerine su ekleyerek sabaha kadar bekletin. Biber için üzerini örtecek kadar kaynar su dökerek sabaha kadar yumuşaması için bırakın. Nakışlı dolma karışık kuru sebze dolmasına denir, bu isim dolmaların rengarenk bir cümbüş oluşturmasından dolayı yakıştırılmıştır.

Malzemeler:
30-35 adet karışık kuru dolma
2 adet domates
400 gr. kıyma
2 kaşık zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet soğan
1 yemek kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1 çay kaşığı tarçın
1/2 demet maydanoz
1 limon suyu veya
 (2 yemek kaşığı nar ekşisi veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi)
1 yemek kaşığı tuz



Pirinci soğuk suda yıkayın. Soğanlarınızı küp şeklinde doğrayın. Kıyma, baharatlar pirinç, 1'er kaşık salça ve içini oyduğunuz domateslerin suyunu karıştırarak harcınızı hazırlayın. Sebzelerinizi çok fazla bastırmadan doldurun. Ağızlarını dilerseniz birer parça domates ile kapatıp en alta patlıcan sonra acur ve biber olmak üzere dizin. İsterseniz yaprak ve pazı sarması da bu karışıma ekleyebilirsiniz. Kalan domates salçasını bir bardak suda eriterek karışıma zeytinyağı ile birlikte ekleyin. Üzerine dolma taşı yoksa bir tabağı veya bir güveç kapağını kapatın. Gerekirse biraz daha su ekleyip kısık ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya  kadar 40-45 dakika pişirin. Pişirme süresinin son on dakikasında limon suyu veya nar ekşisini ilave edin. (Normal kuru dolma tariflerinde çam fıstığı, kuru üzüm ve tarçın pek yoktur. Et de genelde pirince oranla daha az kullanılır.)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder