21 Ocak 2016 Perşembe

ÇAVDAR & TAM BUĞDAY UNLU BAGET

 




Malzemeler:
100 gr çavdar unu
150 gr tam buğday unu
150 gr ekmeklik un (beyaz)
1.5 paket kuru maya
1 kaşık deniz tuzu
300 ml ılık su


100 gr beyaz un ve yarım paket mayanın üzerine 300 ml oda sıcaklığında suyu koyun. Karıştırın. Bu karşımın üzerini kapatın ve bir saat bekletin. Bir saatin sonunda iyice köpüren hamura kalan unu , tuzu ve bir paket mayayı ekleyin. (Eğer gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz) Karıştırın ve unladığınız bir yuzeye alıp hamurunuzu beş on dakika yoğurun. Hamur yüzeye yapışmamaya başladığında kenara alın üzerini nemli bir bezle örtün ve en az bir saat dinlendirin.

Dinlenen hamurunuzu ikiye bölün. Fırın tepsinizin genişliğinde rulo haline getirin. Bagetimizin uzunluğu maalesef fırın ölçümüzle sınırlı. Rulonuzu önünüze yatay olarak koyun. Size uzak olan ucu 1/3 ölçüsünde içeriye doğru ucundan başlayarak katlayın. Diğer ucu da aynı şekilde içeriye doğru katlayın. Bu katlama işlemin hamurun havasını almak için yapıyoruz. İki parçayı da katladıktan sonra resimde görüldüğü gibi (fransız baget tarifinde)kalın bir bezin arasına katlama çizgisi üste gelecek şekilde yerleştirin. 5-10 dakika bekletin. Hamura parmağınızı bastırdığınızda tekrar yukarı geliyorsa hamur fırına girmeye hazırdır.

Bu arada fırınımızda bir taş kullanıyorsak işimiz epey kolay olacaktır. Fırın taşınız yoksa fırın tepsisini tersinden fırına yerleştirin ve 225 C ye ayarladığınız fırınınızda fırınla beraber iyice ısıtın.  Fırınınızın alt kısmına sonradan sıcak su ekleyeceğiniz bir kabı(metal yada dökme demir) da yerleştirin.

On dakika sonunda ekmeklerinizi fırına süreceğiniz yüzeye katlı kısımları alta gelecek şekilde ters çevirerek aktarın. Üzerlerini keskin bir bıçak yada jilet yardımıyla kesin. Sıcak fırın tepsinize ekmeklerinizi bir tahta kürek yada spatula yardımıyla kaydırın ve önceden hazırladığınız sıcak suyu (1 bardak daha fazla değil)ısınmış olan kaba boşaltıp fırın kapağınızı hemen kapatın. Bu çıkan buhara ekmek pişerken ihtiyacımız olacak. Yaklaşık 20-25 dakika sonra ekmeğiniz nar gibi kızardığında fırından çıkartın ve ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder