12 Aralık 2015 Cumartesi

Portakal Glazürlü Zencefilli Kek






Zencefilin yemekleri koruyucu özelliği keşfedildiğinden beri pasta, kurabiye ve ekmeklerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anavatanı Çin olan zencefilin baharat yoluyla Avrupaya geldiği bilinmektedir. Gingerbread kurabiye, kek ve ekmek olarak değişik şekillerde değişik kültürlerde üretilmekte. Ama sanırım tüm Avrupa ülkelerinden  Almanya'da bu gelenek uzun yıllardır süregelmekte. 1600'lü yıllarda gingerbread (Lebkuchlen) Nuremberg'de Lebkuchler denilen ustalar tarafından üretilip aralık ayında semt pazar ve fuarlarında satılan bir spesiyaliteydi. O dönemlerde gingerbread başkenti olan Nurenberg bir çok pasta ve ekmek ustasını sanatçıları, heykeltraşları kendine çeken bir kent olmuştu. Usta sanatçılar tahtadan kalıplar oyarken, kalp,melek ve diğer muhteşem şekillerde  pişen kurabiyeler de sanatçılar tarafından glazür ve altın varaklarla süsleniyordu.


19 yy'da  Grimm Kardeşlerin Almanların  ünlü masalları Hansel ve Gretel'i yayınlamalarıyla  gingerbread  modernleşip romantikleştirildi. Noel bu kek ve kurabiyeler olmadan anılmaz hale geldi. Noel ve yeni yılın yaklaştığı şu günlerde tarifini vereceğim bu keki hediye olarak arkadaşlarınıza götürebilirsiniz. Kışın soğuk günleri yaklaşırken bu baharat aromalı kek içinizi ısıtacak...



Malzemeler:

300 gr Un
200 gr Esmer Şeker
150 ml Pekmez
180 ml süt
60 ml portakal suyu
160 gr tereyağ
1 portakal ve mandalina kabuğu  rendesi
iki çorba kaşığı karışık baharat*
3 iri yumurta
1 çimdik tuz
1 kş kabartma tozu
75 gr ceviz rende
1çay kaşığı karbonat
25cm yuvarlak kek kalıbı
kalıp için un ve tereyağ

* toz zencefil, yeni bahar, tarçın, muskat, karabiber, karanfil, 1 adet yıldız anason (karabiber 1 diğer baharatlar 2 ve zencefil 3 çay kaşığı olmak üzere karıştırın.) 

Fırınınızı 180C de ısıtın. Kek kalıbınızı tereyağlayın ve unlayın. Fazla unu alın. Kabınıza portakal suyu ve kabuğunu , süt, pekmez ve esmer şekeri koyun ve kısık ateşte şekeri eritin. Şeker eriyince karışımı ocaktan alın ve küplediğiniz tereyağlarını ekleyip eritin. İçine yumurtayı ekleyin ve mikserle  iyice karıştırın. Kabartma tozu ve karbonatı eklediğiniz ununuzu eleyin , baharatlar  ve mandalina kabuğu ile birlikte karışıma ekleyin. Karıştırın ve kalıbınıza dökün. Hafif sulu bir karışım olacaktır. Fırında 45-50 dakika pişirin. Çıkarmadan önce kürdanla kekinizin pişip pişmediğini kontrol edin.Kürdan temiz çıktıysa pişmiş demektir. Keki 10 dakika dinlendirin. Ters çevirin ve soğumaya bırakın. Glazürü üzerine dökün.

Glazür için:
100 gr pudra şekeri
2 yemek kaşığı portakal rendesi
3 yemek kaşığı portakal suyu


Pudra şekeri, portakal suyu ve rende kabukları bir kapta karıştırıp iyice çırpın. Şeker eriyip akışkan bir hale geldiğinde kekinizin üzerine dökün.





1 yorum: