23 Eylül 2015 Çarşamba

Karabuğday - Soba Noodle Hakone - Japonya




Karabuğdaya son yıllarda ulaşabilir olduk. Türkiyede yaşamaya başlayan Rus nüfusunun etkisi de oldu sanırım bunda. Dünyanın en büyük karabuğday üreticilerinden biri Rusya ve Greçka diye bilinen bu tohum çok miktarda tüketiliyor. Karabuğday kuzukulağıgiller familyasından Fagopyrum cinsine mensup bir bitki türüdür. Buğday ile bir ilgisi yoktur,gluten içermez bu yüzden unu tek başına ekmek yapımı için uygun değildir. 

Japonya'da ise uzmanlık gerektiren, özel restoranlarda sunulan bir çeşit erişte (Soba Noodle) ve çorbasının temel malzemesidir. Master Chef Tatsuri Rai'nin you tube da videolarına rastlarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Tatsuri Rai, erişte gibi sade ve günlük tüketilen bir yiyeceğin yapımını tam bir sanata dönüştürüyor. Aslında Japon kültürünün en beğendiğim ve takdir ettiğim özelliklerinden biri bu. Yapılan işe saygı, yıllar boyu süren çalışma, kendini adama , zanaatı sahiplenme ve özveri.

Tokyo'dan yola çıkıp Ashi gölüne giderken yol üzerinde Hakone'de durup soba ve tempura yediğim restoran bu küçük kasabanın en eski soba restoranlarından biriydi. はつ花 http://www.hatsuhana.co.jp/ Kasabanın ortasından geçen Hayakawa nehrinin üzerindeki minik köprüyü geçtiğinizde sol tarafta küçük ve şirin bir lokanta.Soba resimde gördüğünüz gibi tempura ile servis edildiği gibi sade ve soğuk olarak da yeniyor,yanında getirilen soslar ile birlikte.






Hakone bölgesi ve aynı isimli kasaba gerçekten çok güzel ,zaten Unesco'da bu bölgeyi Geopark ilan etmiş. Aslında Japonya tümüyle masalsı bir ülke.








Gelelim soba noodle'mızı yapmaya..Elbette Chef Tatsuri gibi sobamı elde açıp kendim kesebilmeyi isterdim ama şimdilik pasta makinesi ile idare edeceğim.Hem hamuru makinede açtım hem de linguine kalınlığında kestim.Yoğurmaya başladığınızda anlayacaksınız, karabuğday çalışması zor esnek olmayan bir hamur.Bu arada merdaneden geçireceğiniz hamur parçalarını iyice unlayın ki kestiğiniz taneler birbirine yapışmasın. 
Pişirmeyeceğiniz soba noodlelarınızı yağlı kağıdın üzerinde bol bol unlayarak kurutun. Birbirlerine yapışmamalarına dikkate edin.
Pişirmek için kaynayan tuzlu suyun için atın yaklaşık 45-50 saniyede pişecektir.Nişastası gidinceye kadar bol suyla süzgecte yıkayın. Buzlu su dolu ikinci bir kaba aktarın.Süzdükten sonra istediğiniz karışıma ekleyip yiyebilirsiniz. japonya'da sadece soya sosu ile soğuk yendiği gibi farklı şekillerde de hazırlanabiliyor. 

İlerleyen günlerde değişik tarifleri ekleyeceğim. Bugün sebzeli soba noodle yaptım:)



Malzemeler:
400 gr Karabuğday unu
100 gr Un
250 ml Su
Epey geniş ve yayvan bir kapta karıştırdığınız unlarınıza suyu ekleyin.On parmağınızı da kullanarak ve unu havalandırarak topaklar haline gelinceye kadar karıştırın. Sonra yoğurma işlemine geçin.Normal hamurdan epey zor yoğurulduğunu fark edeceksiniz ama yoğurmaya devam edin,nemli bir hamur olmalı.Az da olsa eklediğiniz normal unun gluteni hamurunuza esneklik kazandırmaya başladığında hamurunu oklava yardımıyla açın.Bol bol unlayarak makinadan geçirin.Yine bol bol unlayarak ince kesin. Ve yapışmamaları için yine bol bol unlayarak pişmeleri için partiler halinde kenara ayırın.



Karabuğday bitkisini merak ettiyseniz resimdeki gibi çok güzel çiçek açan bu bitki. Çiçekler daha sonra tohuma dönüşüp kuruyor ve karabuğdaya dönüşüyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder